Kwaliteit

Exclusive Woods en boomstamtafel.nl onderscheid zich niet alleen door het gebruik van de beste Europese houtsoorten. Wij werken met ervaren vakmensen en hypermoderne machines aan uw boomstamtafel. Op deze pagina leggen we wat meer uit over de manier hoe wij aankijken tegen kwaliteit.

Hoe definiëren we kwaliteit?

Kwaliteit kan zich in meerdere dimensies manifesteren. We bekijken de volgende aspecten van kwaliteit voor het maken van onze tafels.

  • Houtkwaliteit: herkomst, rechtheid, droogtegraad, transportimpact en duurzaamheid
  • Productiekwaliteit: nauwkeurigheid, stevigheid en strakheid
  • Kwaliteit van afwerking: materiaalgebruik, kleurechtheid, netheid van afwerking
  • Kwaliteit van levering: verpakking, leveren volgens afspraak, montage ter plekke, opruimen na montage
  • Gevoel: overperformance, gevoel iets extra’s te krijgen, iets mooiers afleveren dan verwacht

Houtkwaliteit

Al langer is bekend dat Exclusive Woods alleen Europese houtsoorten verkoopt: dus geen hout uit bedreigde gebieden zoals Suar Wood of Zebrano. Waar komt ons hout dan wel vandaan? Ons hout komt voornamelijk uit Nederland, België en het eiken uit Frankrijk. Hout uit Nederland en België heeft als voordeel dat het hout weinig transport heeft gehad, wat dus minder vervuilend is dan hout uit Afrika of Zuid-Amerika. Bovendien is er in Nederland en België een zeer goed gereguleerde markt voor hout en worden bossen goed beheerd. Ook is er weinig tot geen corruptie, waardoor de herkomst van stammen zeer goed en op een betrouwbare manier wordt bijgehouden.

Alle stammen worden handmatig door ons uitgezocht. We zoeken naar stammen die voor ons de juiste eigenschappen hebben ten aanzien van bast, vorm, dikte en kwaliteit. In de houtwereld wordt hout zonder noesten aangemerkt als hout van hoge kwaliteit. Noesten en scheuren verlagen over het algemeen de houtkwaliteit. Wij denken er niet zo over, en zoeken juist het hout met karakter op. Bij elk project bekijken we samen met de klant wat de wensen zijn over de uitstraling van het blad of project, we kunnen altijd kiezen om veel of weinig noesten en scheuren te gebruiken in een boomstamtafel of ander meubel. Hout moet altijd worden gedroogd alvorens het gebruikt kan worden in huis. Houtpercentags van 8-12 % zijn gangbaar voor meubelhout. Sommige vers gezaagde bomen kunnen wel houtpercentages hebben tot 80%, maar meer gangbaar zijn houtpercentages van 50% bij verse stammen. Al ons hout wordt kunstmatig gedroogd in een droogoven. Dit is een zeer nauwkeurig proces waarbij er vele sensoren worden gebruikt om constant de luchtvochtigheid en temperatuur te meten. Een stam eiken ligt na zagen eerst ca. 18 maanden (afhankelijk van de dikte van de planken) in de wind te drogen. Dan wordt de stam nog ca. 6 weken in de oven gestopt om de laatste 10% vocht eruit te krijgen.

Duurzaamheid is langzaam een containerbegrip geworden voor alles dat verantwoord is op de lange termijn. Onze stammen komen altijd uit een gebied waarin de bossen groeien door goed bosmanagement. Ook is het mogelijk dat er laanhout of particulier hout wordt gebruikt. Laanhout is hout dat door gemeentes gekapt wordt uit straten of van gemeentegrond. Particulier hout is hout dat mensen uit eigen tuin of van eigen grond halen. Heeft u een mooie stam in uw tuin staan, dan kunt u ons altijd een mail sturen via onze contactpagina. Hou er rekening mee dat het proces om hout fatsoenlijk te drogen lang duurt, dit is een meerjarenplan.

kwaliteit van hout van boomstamtafel.nl

Productiekwaliteit

Hoe mooi, verantwoord en duurzaam het hout ook is, als je vakmensen niet de juiste opleiding en gereedschappen voor handen hebben dan zal de productiekwaliteit niet optimaal zijn. Scherpe schaven, zagen en computergestuurd CNC machines zorgen bij Exclusive Woods voor een optimaal resultaat. Onze grote zaagtafel gebruik een laser voor optimale precisie. Alle gebruikte planken worden handmatig uitgezocht en zo ingezaagd om de tafel tot een mooi geheel te maken. Het is dan ook van belang om met de juiste gereedschappen aan een project te beginnen. Met nieuwe machines en goed voorbereid personeel kunnen we uw boomstamtafel nauwkeurig en strak produceren. Een tafel van 400 kilo? Geen probleem. We hebben de beschikking over heftrucks, hijskranen en indien niet anders mogelijk, een hele hoop sterke mannen om uw droomproject te verwezenlijken. Ook werken we met computerprogramma’s om ingewikkelde constructies uit te denken en te berekenen. Onze vakmensen zijn opgeleid om tafels zo te maken dat deze niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn in het gebruik. Dit betekent dus ook: de juiste stabiliteit aan een onderstel meegeven zodat het niet gaan wiebelen. Onze boomstamtafels maken we bovendien zo dat deze niet gaan scheuren en kromtrekken.

Kwaliteit van afwerking

De finishing touch is een zeer belangrijk onderdeel in uw perceptie van kwaliteit. Deze afwerking begint bij houten tafels met schuren,… veel schuren. We maken natuurlijk gebruik van diverse schuurmachines maar de laatste hand wordt toch altijd gelegd door de vakman. Onze tafels worden voor het afwerken nog eens nageschuurd met een extreem fijne korrel. Dit wordt gedaan om het oppervlak extra glad te maken. In de meeste gevallen werken we daarna met een milieuvriendelijke houtolie genaamd Lios BIOIL. Soms werken we ook samen met externe meubelspuiterijen indien de toepassing dit vraagt. De uitgangspositie is altijd: alleen de beste mensen met de beste middelen zijn goed genoeg voor de afwerking van onze boomstamtafels. Voor de coating van onze stalen onderstellen werken we sinds kort samen met een gespecialiseerd bedrijf. Ook het zandstralen dat een geheel nieuwe bewerking is in onze wereld doen we met gespecialiseerde partners. We zoeken altijd naar partners die ook zo over kwaliteit denken dan wijzelf, ook al liggen die partners niet altijd om de hoek.

Kwaliteit van levering

Al onze tafelbladen worden voor transport ingepakt in een noppenfolie. Deze wordt dubbel of driedubbel om de hoeken gedaan om zo transportschade uit te sluiten. Meestal leveren en monteren we de tafels zelf, maar anders hebben we vaste transportpartners die ons ondersteunen. Het tijdstip en dag van leveren gebeurt altijd in onderling overleg met de klant. Na afloop worden alle gebruikte verpakkingsmaterialen weer meegenomen en u kunt gelijk aan tafel!

Gevoel

Last but not least,.. wat voor gevoel houdt u over aan uw bestelling bij boomstamtafel.nl? Dit stukje tekst kan eigenlijk maar op 1 manier worden geschreven en dat is door de referenties van echte klanten te gebruiken. De reacties die we krijgen zijn soms zeer overweldigend, en dit is voor ons een belangrijke motivator om door te gaan. Iets wat ooit begon als een hobby is inmiddels na 7 jaar uitgegroeid tot een organisatie die in staat is om nog steeds trends te setten in plaats van trends te volgen. We hebben een duidelijk weg gekozen voor onze strategie, en aan de reacties te zien van onze klanten is dat succesvol. Bekijk hier onze referenties.

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Geef dan uw gegevens door op onze contactpagina en we nemen snel contact met u op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep Connected
Stay up to date by subscribing to our newsletter.
× Hoe kan ik je helpen?