Veel gestelde vragen over onderhoud van massief hout

Veel gestelde vragen over onderhoud van massief hout: een overzicht. In de zeven jaar dat we bestaan hebben we reeds duizenden vragen gekregen van onze klanten en bezoekers. Veel van deze vragen gingen over onderhoud van massief hout. Op deze pagina gaan we dieper in op de manier waarop massief hout onderhouden dient te worden. U kunt ons altijd benaderen met uw eigen vragen over onderhoud via onze contactpagina.

Lios Bioil

Bij boomstamtafel.nl maken we gebruik van behandeling met houtolie van het merk Lios Bioil. Waarom gebruiken wij deze olie? Na vele testen, en gebruik van verschillende producten zijn we tot de conclusie gekomen dat dit merk de mooiste resultaten geeft, het milieuvriendelijkst is en dat het het makkelijkst in gebruik is. Hier volgt een gedeelte met informatie van Lios Bioil zelf.

“Lios is speciaal bedoeld voor degenen die zowel van de warme natuurlijke uitstraling van houten meubels als van de warmte van een natuurlijke oliebehandeling houden. Zo ontstaat een perfercte harmonie tussen gebruikte materialen, het milieu en de mens. Met haar compleetheid aan producten in de BIOIL natuurlijke onderhoudslijn, is Lios het product van jarenlang onderzoek naar het gebruik van olie uit plantenzaden en natuurlijke wassen als oplosmiddel. In nauwe samenwerking met gezondheidscentra, hebben de onderzoekers een milieu-vriendelijke oplossing gevonden in de vorm van Lios BIOIL, met de gezondheid als hoogste prioriteit. Dit is mede de reden waarom niet altijd natuurlijke bestanddelen zijn gebruikt, daar ook deze de gezondheid kunnen schaden. Verreweg het moeilijkste aspect in de ontwikkelijng van BIOIL was het kiezen voor het juiste oplosmiddel, daar natuurlijke oplosmiddelen, gebruikt in hoge concentraties, gevaarlijk en zelfs giftig kunnen zijn. De regelgeving van de Europese Unie met betrekking tot oplosmiddelen, schrijft voor, middels een ammendement van 2 mei 2004, dat op de verpakking van oplosmiddelhoudende producten risico-en gevaaraanduidende symbolen moeten worden aangebracht, tenzij er sprake is van zeer lage concentraties oplosmiddel. Op de BIOIL producten zijn dergelijke symbolen niet te vinden! De onderzoekers hebben, al deze aspecten overwegend en zorgvuldig kijkend naar de mogelijke oplosmiddelen, uiteindelijk gekozen voor oplosmiddel die voor mens en milieu goed zij qua geur en verdraagzaamheid. Bioil gebruikt daarom iso-alifatische oplosmiddelen. Dit zijn zeer pure synthetische oplosmiddelen, welke o.a. ook worden gebruikt in aërosole verstuifers, huishoudelijke producten en cosmetica. Iso-alifaten zijn gecertificeerd als “food-safe” door de Amerikaanse autoriteiten en worden in Italië gebruikt om fruit te conserveren (met name citrusvruchten). LIOS heeft het meest uitgebreide assortiment in de markt van olie-behandelingen voor houten vloeren en meubelen en biedt daarmee de oplossing voor de meest specifieke behoeften. Hier staat beschreven hoe u deze meubels dient te reinigen en onderhouden.”

De eerste 6 weken dat u de tafel, zuil of kubus heeft kunt u het beste aanraking met vocht vermijden. Dus nog niet met een vochtige doek afnemen, maar uitsluitend met een stofdoek of een andere droge doek. Daarna, afhankelijk van het gebruik, wekelijks tot maandelijks schoonmaken. Stofvrij maken en reinigen doet u het beste met een in lauwwarm water uitgewrongen doek. Voeg eventueel een klein beetje natuurlijke allesreiniger aan het water toe.

Onderhoud

Onderhoud kan geschieden met kleine flesjes onderhoudsolie die u kunt aanschaffen bij boomstamtafel.nl. Dit is een aanvulling op de behandeling die de kubus, zuil of boomstamtafel al heeft gehad. Ook kunt u een balsem aanschaffen bij ons, waarmee u uw tafel nog water- en vocht afstotender maakt. Afhankelijk van gebruik (bv. een houten tafelblad vaker dan een dressoirblad), 1 keer in de 3 a 6 maanden met een met olie bevochtigde doek in de olie zetten/ inwrijven; 5 minuten in laten trekken. Dan met een droge doek of keukenpapier droogwrijven (steeds een droog stuk nemen) totdat de doek of het papier droog blijft. Indien men dit niet doet, droogt de olie niet en blijft deze plakken. De droogtijd van de olie is ca. 24 uur, dus het advies is om de meubels pas na deze tijd weer in gebruik te nemen. Ook de eerste weken weer vocht vermijden.

Plaatsen met hardnekkige vlekken, kan men eerst apart met een doek met olie behandelen. Lukt dit niet, dan met een groen schuursponsje met olie schuren. Vervolgens het geheel behandelen zoals hierboven aangegeven. Een kras of lichte beschadiging meteen behandelen met een doek met een beetje olie. Grijs geworden plekken opschuren (met de houtnerf mee!) tot de oorspronkelijke kleur terug is en opnieuw met olie behandelen (zie hierboven).

Balsemen van het oppervlak
Bij boomstamtafel.nl behandelen we het oppervlak ook nog met een speciale balsem. Dit beschermt tegen vocht en vuil.

Opmerkingen

  • Ontvlambaar! Let op: een poetsdoek met meubelolie moet men uitgevouwen laten drogen in verband met het zelfontbrandingsgevaar van drogende oliën. Eenmaal opgedroogd kunnen de doeken gewoon met het huisvuil worden weggedaan.
  • Vocht en ijzer geven vlekken! Let op: Metalen blikken (bijv. koektrommels) kunnen blijvende donkere kringen of vlekken veroorzaken op een met olie behandeld blad, indien het blad vochtig is en het blik hiermee in aanraking komt, of het blik zelf aan de onderkant vochtig is. (Hout gaat een reactie aan met vocht, bijv. eiken met vocht en ijzer wordt een zwarte kring).
  • Uiteraard geen hete/warme pannen op tafel zetten zonder deugdelijke onderzetter.
  • Bij langere vochtbelasting kan dit permanente vlekken geven.

Naast deze vier veel gestelde vragen over producten van boomstamtafel.nl kunt op onze overzichtspagina antwoorden op meer veel gestelde vragen terug vinden. Natuurlijk kunt u ook direct een vraag stellen of een offerte opvragen. We staan u ook graag telefonisch te woord: 0614172069. Ook kunt u ons een email sturen: info@boomstamtafel.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep Connected
Stay up to date by subscribing to our newsletter.
× Hoe kan ik je helpen?